Anten Ayarı
Uydu Anten Kurulumu – Anten Ayarı
Uydu Yayınları’nın izlenebilmesi için alış anteni LNB ve uydu alıcı cihazlar kullanılır. Uydudan gelen sinyaler uydu anteni sistemi ile toplanarak LNB üzerine yansıtılır. LNB ile algılanan sinyaler uydu alıcısına iletilir böylelikle uydu yayını televizyonda izlenir. Yayınların sorunsuz izlenebilmesi yalnızca alış anteninin uyduya tam olarak odaklanması ile mümkündür. >>> LNB Alırken Nelere dikkat edilmelidir! <<<
Bundan dolayı anten kurulumu mutlaka yeterli bilgiye ve donanıma sahip profesyonel servisler tarafından yapılmalıdır. Uydu sinyallerini sağlıklı bir şekilde alabilmek için. Önünde engel bulunmayan sert ve sağlam bir zemin seçimelidir. Ayrıca Anten çapının doğru belirlenmesi, Anten yüzeyinin Pürüzsüz, darbesiz ve Paslanmış olması Önemlidir. Anten ve alıcı arasındaki kablolamanın 20-30 metreden uzun olmaması gerekir.
Bulunduğunuz bölgenin aşırı yağış alması durumunda Bölgenizde kullanılan Anten çapından daha büyük bir Anten çapı tercih edilmelidir. Ayrıca Anten düzeneği ile uydu alıcısı arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun mümkün olduğunca kısa ve kaliteli olması önemlidir. Kablo uzunluğu arttıkça uydu alıcısına ulaşacak sinyal gücü zayıflıyacaktır. Çok uzun kablo kullanılması durumunda hat güçlendirici kullanılarak sinyal seviyesi yükseltilebilir.
Anten Ayarı yaparken kalitesiz ekli veya deforme olmuş kablolarda sinyalin zayıflaması telsiz telefon ve benzeri çeşitli çevresel faktörlerin etkilenmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bulunulan coğrafi konuma göre uydu anteni kurulumu için polarizasyon gereklidir.
Hassas Anten Ayarı
Alış anteninin sağ sol ya da yukarı aşağı Doğrultularda hareket ettirilerek ve LNB polarizasyon ayarı yapılarak sinyal yakalayıcı gibi cihazlarla yapılmalıdır. Sinyalin olması Çanağın tam olarak ayarlandığının kesin kanıtı değildir. Sinyal seviyesi en yüksek düzeye ulaşacak şekilde ince ayar yapılmalıdır.
Uydu alıcısı kurulumu
Kanal ayarlamalarını uydu alıcınızın ana menüsünde yer alan Kurulum menüsünü kullanarak, Otomatik ya da manuel olarak Kanalların frekans parametrelerini girerek gerçekleştirebilirsiniz. Anten kablosunun uydu alıcısının LNB IN girişine takılır. Eğer uydu alıcısı televizyona Entegre ise Televizyonun LNB IN Girişine takılır.
Alıcısı Scart, HTML COMPONENT yada RGB Kablolarından herhangi biri seçilerek televizyona bağlanır. Uydu alıcısı marka ve modeline göre kanal arama veya kanal tarama menüsü seçilir. Kanal tarama menüsünde uydu tarama seçeneğinden Türksat 42.0 E seçilir. Tarama modu olarak tüm kanalları seçtikten sonra tarama başlatılır.
Taramanın ardından Kanal listesi otomatik güncellenir ve onayınızla uydu alıcısına eklenir. Bu şekilde yapılacak taramanın üretim sırasında uydu alıcısının hafızasına yüklenen Frekans listesine göre şekilleneceği unutulmamalıdır. Eski uydu alıcılarının hafızasında yer alan frekans listeleri güncel olmayabilir.
Manuel kanal ekleme de ise Uydu alıcısının marka, Model ve türüne bağlı olarak kanal ekleme, kanal arama, Otomatik kanal arama, el ile arama Ya da manuel arama Başlıklı menü seçilir. Eklemek istediğiniz yayının Frekans, Sembol oranın ve Polarizasyon oranı girildiğinde seçilen kanal uydu alıcınızı eklenir.
Güncel kanal listesi yenifrekans.com web sitesinden ulaşabilirsiniz. Kanal taramasını Türksatın bir hizmeti olan şebeke tarama parametrelerini kullanarak da yapabilirsiniz. Bunun için uydu alıcısının kumandasındaki Menü tuşuna basınız. Kurulum veya ayarlar kısmında yer alan Tek kanal arama seçeneği çıkan Menüde uydu kısmını Türksat uyduları olarak seçilir.